Tuesday, February 9, 2010

Hujan emas di negara orang

.....lebih baik di negara sendiri.
Sekarang di Malaysia jadik macam2 hal,kes liwat Anwar ibrahim,sape MB kerajaan Perak,Aiman nak kena langgar kerbau,mcm2 hal.Aku pun dah nek jelik.

Alhamdullilah jumaat lepas ak dpt keje,kalo post dulu ak kate mungkin dpt keje jadik penebar roti canai tp suda nye ak dpt keje kat kedai daging.Sia2 2 kilo tepung aku wat roti canai.Yang untung member ak dpt makan roti canai free siap ade kari ayam skli.Tp xpe,Tuhan menyimpang rezeki ak ke arah lain.

Mcm ak ckp td,ak dpt keje kat kedai daging orang indonesia punya.Name kedai cukup islami,TJ Muamullah.Boss kedai pun memang alim.Bukan takat boss kedai,pekerja die pun ustaz.Name die Ridhwan.Aku panggil die Pak Ridhwan.Pak Ridhwan ni,kalau tngk sekali memang saling x tumpah dengan pekerja indon kat kebun teh.Tapi Pak Ridhwan bukan calang2 orang.Pak Ridhwan ni pencen guru,dulu die ajar Biologi ngan Kimia,die ckp ngan ak kalo ade ape2 x paham pasal bio tnye je die,seb bek ak dak engine.Die pernah belajar di Sydney College,tp enggak ade wang,die berenti belajo.Ditambah kena menampung keluarga di Surabaya.Mcm ak ckp td die ni ustaz,kalo keje ngan die pantang ade chance memang die bagi ceramah.Ade sekali tu ak ngan die dalam cool room tempat lembu ayam kambing semua disimpan.Mase tu ak tngh susun2 dada ayam dalam tray,die tngh wat ape ntah,sejuk2 dlm tu die sempat bagi ceramah.Tp ape2 hal die memang sempoi.Aku wat salah camne pun die tetap x marah.

"Tenang2 saja Hadi,jgn tegang2,kalo bisa nyanyi lagu Siti Nurhaliza,"kate Pak Ridwan lepas ak kena sound ngan customer.Aku ade gak rase nak nyanyi lagu Siti Situ Sana Sini.

Aku disitu bukan keje setakat jadik butcher,clenar pun ya,casher pun ya.Kire all rounder.Biasa ak keje butcher pada awal keje dan clening mase closing.Keje butcher bukan mudah,kalo takat nak potong ayam,buat mince daging sambil menanyi ak leh buat.Ini pelik2 dimintak nye,nak nye orang Arab ngan Bangla,segala bahagian badan lembu kambing die nak,ade sekali tu die mintak kuku kambing.Setau ak kuku kambing ak pernah denga lu mase belajo sejarah je,orang gune kat sawah,tu pun bkn kuku betul.Tp Pak Ridhwan tetap tenang dak enggak tegang2,habis dipunggah freezer,baru di jumpa kuku kambing.

Tapi ape2 hal keje kat situ memang bahagia,ak rase macam dalam sinetron.Dalam tu kalo ak ckp Melayu memang dorang x paham sngt,apatah lagi ak ckp Perak,sudanye ak lak ckp Indon,itu pun kadang2 dorang x paham.Kena lak ak ckp english.Yang best nye waktu solat semua xde masalah,ak siap disuruh pegi solat lagi.Dah la waktu solat kire mase kerja.Lepas solat bole makan.Ibu boss kedai tu masakkan,haritu die masak bakso,bapak layan nye aku melantap bakso aritu..

No comments:

Post a Comment